Courses

Online lectures

Find Friedrich Longin at YouTube

List of lectures

Ertrags- und Qualitätszüchtung bei Weizen
    • Zielgruppe: Studenten der Pflanzenzüchtung
    • Inhalte: Welches sind die entscheidenden Qualitätsmerkmale bei Weizen; wie werden diese bestimmt, wie sind diese Merkmale vererbt?

 

  • Quality and breeding of wheat
    • Lecture for students of life sciences
    • Topics: which are the main quality traits in wheat, how are they determined, what is the environmental impact on these traits, realization of this quality in practical breeding and trading

 

  • Organisation of breeding programs
    • Lecture for master students specializing in plant breeding
    • Topics: how to organize an elite breeding program; what is my target market, what breeding strategies shall I use, what logistical constraints are important, when to select on which trait, use of molecular markers, indirect selection methods and index selection; each topic is illustrated at the elite durum breeding program of the State Plant Breeding Institute

 

  • Linienzüchtung bei Weizen: Demonstration im Feld
    • Zielgruppe: Studenten der Pflanzenzüchtung
    • Inhalte: Ein Pedigree- und ein Ramschzuchtschema werden im Feld über die verschiedenen Generationen vorgestellt; logistische Besonderheiten werden diskutiert und vorgeführt
  • Use of genetic resources in wheat: demonstration in the field
    • Lecture for master students specializing in plant breeding
    • Topics: Evolution of wheat, its ancestors and relatives of bread wheat like Einkorn, Emmer, durum, and Spelt were shown in the field; large wheat line collections were demonstrated as well as the realization of breeding concepts based on genetic resources discussed and demonstrated in order to highlight their specialties

 

  • Optimizing breeding schemes with R package "selection gain"
    • Lecture for master students specializing in plant breeding
    • Lecture is hold at University of Montpellier

 

  • Etablierung einer erfolgreichen Wertschöpfungskette bei Dinkel, Emmer & Einkorn
    • Unterricht für Meisterschüler des Backhandwerks an der Akademie des deutschen Bäckerhandwerks in Weinheim